Ons onderwijs

Net als reguliere basisscholen werken we aan de kerndoelen volgens de Wet Primair Onderwijs.

Veel van onze leerlingen hebben moeite met leren en vaak voelen zij zich niet goed meer in het onderwijs. Soms uit zich dat in gedragsproblemen, waardoor de leerling zich niet goed meer op het leren kan concentreren. Dat betekent iets voor de manier van het aanbieden van ons onderwijs.

Wij vinden het erg belangrijk dat ieder kind met plezier naar school komt. Op De Binnentuin krijgt het kind de ruimte om te groeien. Er is veel aandacht voor de eigenheid van het kind; Je mag er zijn zoals je bent!

We werken in onze school op een handelingsgerichte- en opbrengstgerichte manier. Om goed in beeld te brengen, wat het kind nodig heeft, kijken wij naar het individuele kind met zijn of haar mogelijkheden. Dit doen we door voor ieder kind een ontwikkelingsperspectief vast te stellen. Voor dit ontwikkelingsperspectief kijken we naar de cognitieve capaciteiten van het kind en het niveau van sociaal emotionele ontwikkeling. Op basis van de onderwijs- en begeleidingsbehoeften plannen we voor het kind het onderwijsaanbod voor de verschillende vakgebieden. Op De Binnentuin werken we met 3 leerroutes voor het kind. Elke leerroute werkt naar een eigen eindniveau toe en heeft zijn eigen doelen en lesstof. We bekijken ieder jaar voor ieder kind welk leerroute en het daarbij horende aanbod het best passend is. 

In de praktijk betekent dit dat we in iedere groep met niveaugroepen werken. We delen de leerlingen per vakgebied in in de desbetreffende leerroute en bieden dit in de niveaugroep aan. We werken met maximaal 3 niveaugroepen in de klas. Door in circuitvorm te werken kunnen we elke niveaugroep een eigen passende instructie en verwerking geven. Mocht een leerling niet in een niveaugroep passen binnen de eigen klas dan kan er worden samengewerkt met de buurklas in de school. 

Daarnaast is het voor onze leerlingen belangrijk dat de manier waarop we lesgeven hen (weer opnieuw) uitnodigt, prikkelt en activeert. Dat doen we door gebruik te maken van methodes, betekenisvolle en coöperatieve leeractiviteiten, bewegend leren.